2015. szeptember 8., kedd

KisDuna4x4 - az első!

Az első KisDuna4x4 evezősversenyt 2015. október 24-én rendezzük meg a Soroksári-Duna-ágban. Mi, hol, miért, minek? Talán ezek azok a kérdések, ami először eszébe jutnak az olvasónak. 

Vegyük sorra őket! A versenyt 4 km-es távon rendezzük kb. az 50-s folyam kilométerkőtől a Csepel EK műhelyénél elhelyezett célig, a Duna folyásával ellentétes irányban. A verseny hasonlóan a Budapest Kupához vagy a WienerAchter versenyekhez üldözéses lesz, de most nem a nyolcasoknak, hanem a négyeseknek, négypároknak és kormányos négyeseknek rendezzük a versenyt. 

A miértje, apropója ennek a versenynek egyszerűen: hogy jól érezzük magunkat!

A mineket, pedig hosszabban fejetném ki: 

Az üldözéses versenyeknek van egy különleges eleme, amit sokan nem is vesznek észre:mindig maximumot kell adni - még a győztesnek is, az utolsó csapásig! Sose tudhatjuk, hogy egy másik résztvevő nem fog e jobban teljesíteni nálunk, csapatunknál valahol a mezőny tőlünk egy távol eső pontján. Sok fajta evezős versenyt rendeznek a világon. A király kategória természetesen az olimpiai számok és a 2000m. Ez jól is van így! Ez egy olyan speciális, sok éves felkészülést igénylő diszciplína, mely szinte a legkeményebb sporttá teszi az evezést. E mellett azonban léteznek sprint versenyek, éjszakai versenyek, rövidebb és hosszabb hosszútávú versenyek. Hazánkban mindenre van példa: az extra hosszú versenyek között a leghíresebb a Budapest-Baja, de van ennyire komoly terhelés a Szabados emlékverseny és a Tas-MEC verseny is. Középtávon egyes és kettes hajóknak rendeznek versenyt, míg nyolcasoknak ott a Budapest Kupa Regatta, ami a Budapest-Baja mellett a legnagyobb nemzetközi népszerűségnek örvend az utóbbi években. A sprintversenyek közül talán a leglátogatottabb Tisza Kupa, vagy az ifjúságiaknál a Diákolimpia, de van egy elfeledett kincs is a Tatai Regatta 500m. És természetesen ott van a három nagy 2000m-es verseny a Tájékoztató-Válogató, a Vidék Bajnokság és az OB. 

Magyarországon mindig a kis egységekre fókuszálunk. Nagyon kevés igazi csapat felkészülést láttam az elmúlt 20 évben mióta evezek. Meggyőződésem és szervezőtársaimmal osztják velem, hogy a sportágat a csapathajóban evezni tudó evezősök fogják előre vinni. Ehhez pedig több dolog mellett kell egy igazán fontos: olyan szituációk, amikor a versenyzők már hazai körülmények között is csak a csapatra figyelnek, készülnek. Ennek a célnak a megvalósításához pedig szükséges és hiánypótló egy a négyes csapategységre fókuszáló verseny! De ne csak versenyistállókban gondolkodjunk. Sőt! A versenyző fiatalok között legalább ennyire fontos az amatőrök (akik eddig max egy OB-n indultak) és a masters csapatok megszólítása. Hiszen ezek az evezősök adják meg a sportág hátországát - nekik is kell minőségi élményeket adni. 



A versenyen a különböző kategóriákat díjazunk, de a fő egységekben az elmúlt 20 év világbajnoki győztes idők alapján handicap rendszerben összehasonlítjuk a négyesek, négypárak, férfiak és nők teljesítményét is!

Gyertek el és versenyezzünk egy jót egy napos októberi délelőttön a Soroksári-Dunán és töltsük el együtt az ebéddel egybekötött díjkiosztót a Csepel EK területén.

Üdvözlettel:

Orbán Gergely 
Főszervező
KisDuna4x4 regatta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése